Selecteer een pagina

Bezitters eigen woning. Het is weer tijd om uw jaarlijkse aangifte invullen. Voor bezitters van een eigen woning is de aftrek van hypotheekrente vaak een belangrijke aftrekpost. Daarbij is het wel van belang dat u deze aftrek onderling met uw partner mag verdelen en dat op de meest gunstige wijze doet. Bij fiscale partners komt de belastingdienst vaak reeds met een gunstige verdeling, maar deze mag u nog aanpassen. 

Anders dan vroeger is het meestal niet meer voordeling op de aftrek volledig toe te rekenen aan degene met een inkomen dat geheel of deels belast wordt tegen het toptarief van 49,5%. De aftrek van hypotheekrente is namelijk gemaximeerd tot het tarief van de eerste schijf, ofwel: 36,93% in 2023.

Tip 1: Voor zover de aftrek over het inkomen in de eerste schijf plaatsvindt, levert dit echter wel meer heffingskorting op.

Tip 2: Bovendien betaalt u in de eerste schijf minder belasting over het eigenwoningforfait, waardoor het vaak aantrekkelijk is om de hypotheekrente af te trekken bij de partner wiens inkomen in de eerst schijf belast wordt.

Gebruik het aangifteprogramma om de optimale verdeling te vinden of laat dit over aan uw boekhouder.

Het is vaak onvoordelig om uw hypotheekrente af te trekken bij de partner wiens inkomen belast wordt tegen het toptarief van 49,5%. Kies voor de optimale verdeling.