Selecteer een pagina

Als u het niet eens bent met de fiscus, kunt u bezwaar en beroep aantekenen. Hiervoor geldt wel een termijn van zes weken. De rechter heeft onlangs beslist dat overschrijding van de termijn minder vaak een probleem zal zijn.

Redelijkerwijs niet in verzuim. Als u in bezwaar of beroep gaat, moet dit in beginsel binnen zes weken nadat de fiscus zijn standpunt aan u heeft meegedeeld. Bent u te laat, dan  wordt uw zaak niet in behandeling genomen. Dit is alleen anders als u redelijkerwijs niet in verzuim bent geweest. Onlangs heeft de rechter aangegeven dat deze voorwaarde voortaan minder strikt zal worden gehanteerd.

Wanneer geen probleem? In de uitspraak wordt een aantal  gevallen genoemd waarbij ervan uitgegaan kan worden dat een overschrijding van de termijn niet automatisch betekent dat uw bezwaar of beroep niet wordt behandeld. De rechter noemt bijvoorbeeld een ernstige ziekte of een ongeval van degene die in bezwaar of beroep wil gaan en het overlijden van een naaste met daaraan verbonden zorgtaken. Ook een natuurramp, een besmettelijke dierziekte op het bedrijf of een brand in de woning of in een bedrijfspand kunnen volgens de rechter voortaan redenen zijn om een bezwaar of een beroep toch te behandelen, ook al is het te laat.

Beoordeling per situatie. Volgens de rechter zal er per situatie beoordeeld moeten worden in hoeverre de termijnoverschrijding een bezwaar is. Aangegeven wordt dat in ieder geval minder vaak beslist zal worden dat een gemachtigde ingeschakeld had kunnen worden of dat er pro forma bezwaar had kunnen worden gemaakt. Dan wordt er tijdig bezwaar gemaakt, maar volgen de argumenten pas later.

Als u te laat een bezwaard of beroep indient, zal er voortaan vaker geoordeeld worden dat u redelijkerwijs (door ernstige ziekte, ongeval, sterfgeval, etc.) niet in verzuim bent. Probeer u zo veel mogelijk aan de bezwaartermijn van zes weken te houden.