Selecteer een pagina

Als u een auto van uw BV gebruikt voor privéritten, wordt u geconfronteerd met een bijtelling voor dit privégebruik. Deze bijtelling kan zeer aanzienlijk zijn. Is het dan niet aantrekkelijker om deze auto privé over te nemen van uw BV?

De bijtelling voor het privégebruik van uw auto van de zaak kan er behoorlijk inhakken. Zeker als uw auto een relatief hoge cataloguswaarde heeft, maar inmiddels wel wat ouder is. dan staat de bijtelling eigenlijk niet meer in verhouding tot het werkelijke privévoordeel. Nu kunt u er natuurlijk voor kiezen om privé niet langer met deze auto te rijden en privé een andere auto aan te schaffen, maar dat zal de nodige kosten met zich meebrengen. Een goed alternatief is vaak om te kijken of de auto niet beter kan worden overgedragen naar privé. Daarmee wordt het een privéauto en stopt de bijtelling ook direct.

Overdrachtsprijs. Als u heeft vastgesteld dat het voordeliger is om uw auto over te dragen naar privé, is er wel een aantal zaken waarmee u rekening moet houden. Allereerst moet er goed gekeken worden naar de overdrachtsprijs. Zoals u weet, moet u altijd zakelijk handelen met uw BV. Dit betekent dat u (in principe) een zakelijke prijs moet betalen voor de overname van uw auto. U kunt bijvoorbeeld op de site van de ANWB (https://www.anwb.nl) door middel van de ANWB Koerslijst de dagwaarde van de auto opzoeken. Een andere mogelijkheid is de waardebepaling door uw garagist. Hij kan u (schriftelijk) ook een goede richtlijn geven van de waarde van de auto.

Voor de btw is het even opletten. Allereerst moet er vastgesteld worden of deze auto met of zonder btw aan u privé kan worden geleverd. In de regel zal dit met btw zijn. Alleen als de auto zonder btw is gekocht (bijvoorbeeld als margeauto), kan deze mogelijk zonder btw aan u privé worden doorverkocht. Voorwaarde is dan wel dat u over de kosten van deze auto tijdens de zakelijke gebruiksduur ook geen btw heeft verrekend binnen uw onderneming.

Tegen een later waarde. Bij het overdragen van een auto van de BV aan u privé is er nog wel een leuk fiscaal voordeel te behalen. Als u namelijk de auto tegen zijn werkelijke waarde overdraagt, moet er door u btw worden betaald (en door de BV afgedragen) over dit bedrag. Alleen over eventuele rest-bpm is geen btw verschuldigd. Deze btw-gevolgen kunnen worden verkleind door de auto niet voor de werkelijke waarde, maar tegen een veel later waarde over te dragen. Daarmee hoeft er alleen btw te worden betaald over deze lagere waarde. Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft onlangs nog eens bevestigd dat voor de btw-heffing het factuurbedrag bepalend is en niet de taxatiewaarde van de auto. Als de vergoeding kan gedacht worden aan de rest-bpm plus een kleine opslag van bijvoorbeeld € 2.500. Over de bpm bent u geen btw verschuldigd. Wel moet u voor het verschil tussen de werkelijke waarde en de overdrachtswaarde van de auto een dividenduitkering in aanmerking nemen. U betaalt dan 26,9% over dit verschil, omdat uw BV u bevoordeelt. U kunt dan echter toch nog veel voordeliger uit zijn dan wanneer u de auto tegen de werkelijke waarde (inclusief btw) van de BV zou kopen.